Småhusägare

Livet med Elbil - Den osminkade sanningen

Att vi skulle skaffa elbil någon gång i framtiden tänkte vi redan från början, men det dröjde innan vi gjorde slag i saken. När äldsta sonen kom hem från dagis och pratade om Greta var det som att alla någon-gång-i-framtiden-ursäkter inte längre var giltiga. Sagt och gjort. Bensinbilen försvann och i stället stod en elbil på garageuppfarten.

Så hur blev då livet med elbil? Den osminkade sanningen alltså

Livet med elbil kan vara precis som i sagan - alldeles, alldeles underbart. Det är tyst i kupén och plötsligt kan man prata med barnen i vanlig samtalston. Känslan av att man glider fram genom trafiken är oslagbar! Det dåliga samvetet ersätts av en härlig känsla av att vi är med och bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Dessutom är det skönt att slippa stå i ångorna på macken och slanga bensin. Det är så mycket enklare att bara koppla in bilen till en laddbox hemma vid villan eller på arbetsplatsen. För visst har ni en laddbox?

Laddboxen är nämligen lösningen på mycket. Snabbare och säkrare laddning som du själv kan styra. Att ladda med motorvärmaren eller med nödkabeln är inget hållbart alternativ i längden. Som namnet antyder; Att använda i nöd, inte i lust.😉

När vi skaffade vår laddbox så kände vi att vi var så gott som hemma. Livet med elbil var äntligen som i sagan. I alla fall fram till den dagen då säkringarna gick. Den dagen kommer tyvärr för de flesta, säkrare än ett brev med posten.

Elektrikern, som nu hade varit och kikat i elskåpet fyra gånger, kunde bara konstatera att vårt hus var överbelastat. Lösningen, om vi nu kan kalla den för det, var enligt elektrikern att antingen anpassa vårt beteende (dvs, sluta dammsuga, tvätta och ladda bilen på samma gång) eller byta till en större huvudsäkring. Att byta till en större huvudsäkring inte bara låter dyrt och krångligt – det ÄR dyrt och krångligt. Men att få ihop vardagen om hela familjen ska gå på sparlåga är om möjligt ännu krångligare. Tack och lov fanns det ett tredje val vi kunde göra, men mer om det sen.

Ytterligare en otrevlig överraskning dök upp. Denna gång på elräkningen. För mig som hitintills varit måttligt insatt i vad som står där, så var ordet Effekttariff en nyhet. Effekttariffer används i flera regioner i Sverige av flera elbolag och innebär i praktiken att elen kostar mer när förbrukningen är som högst. Alltså kvällar och helger, när de flesta av oss är hemma och ska tvätta, dammsuga och ladda bilen. Sammantaget blev laddningen av elbilen en dyr affär som inte alls stämde överens med den kalkyl som bilsäljaren presenterat.

Det var ju inte så här livet med elbil skulle vara. Det skulle ju vara som i sagan - alldeles, alldeles underbart. Vad var det som saknades?

Till slut hittade vi en lösning. Genom att komplettera laddboxen med EnergyHub från svenska Ferroamp kunde vi:

  • Sänka elräkningen genom att ladda elbilen när kostnaden är som lägst
  • Optimera fastighetens kapacitet för en jämn och säker effektförbrukning
  • Säkerställa att bilen laddas även när andra laster i huset nyttjas

Vill du veta mer om hur du kan förbättra laddningen av din elbil och hur du kan skaffa EnergyHub?

Läs mer