Elbil Energyhub

Småhusägare

3 vanliga utmaningar för elbilsägare

Har du köpt en elbil, eller funderar på att göra det? Gör både husfriden och privatekonomin en tjänst genom att tänka ett extra steg. Här har vi summerat några av dom vanligaste utmaningar.


1. Säkringar går sönder

När husets elektriska apparater drar mer effekt än vad huvudsäkringarna för de tre faserna in till huset klarar så går säkringarna sönder. Elbilsladdaren eller laddboxen har en mycket hög effektförbrukning. När den används samtidigt som andra elektriska apparater i huset som belastar samma fas är risken därför hög att huvudsäkringen för den aktuella fasen går sönder. Vissa försöker undkomma problemet genom att till exempel inte ladda elbilen med- an spisen och dammsugaren är igång, men det är förstås ingen långsiktig lösning.

2. Ökade kostnader för elnätet

Många ökar sin huvudsäkringsstorlek för att klara av den extra belastningen som en elbilsladdare innebär. Men ju större huvudsäkring, desto högre månadskostnad. Dessutom tillämpas effekttariff på vissa orter. Det innebär att din månadskostnad för elnätet avgörs av den högsta effekt du förbrukar vid något enskilt tillfälle under månaden – vilket ofta är när du laddar din elbil.


3. Återkommande besök av elektriker

För att undvika problemet med säkringar som går sönder brukar elektrikern ändra om vilka faser som hemmets olika elektriska apparater belastar. Men det löser bara problemet på kort sikt. Eftersom apparaterna används ojämnt, både under dygnet och under året, så är risken stor att elektrikern behöver komma tillbaka flera gånger för att fördela om apparaterna mellan faserna. Och varje besök innebär en ny räkning.


Vill du veta mer om hur du kan förbättra laddningen av din elbil och hur du kan skaffa EnergyHub?

Läs mer